Rettentően nagy segítségnek mondható a nagyszülők és dédik oltalma egy új kisgyermek jövetelekor. De mi van azokkal, akiknek nincs, vagy csak kevesebb támogatás jut?

Bizalom…kémia…elfogadás, ezek a legfontosabb szavak akkor, ha felügyeletet keresünk a gyermekeink mellé.

Míg nem volt egy kis apróság melletted minden pillanatban, addig viszonylag szabadabban foglalhattál időpontot ügyintézésre, fodrászhoz, körmöshöz. Sőt, azon sem kellett nagyon elgondolkodj, hogy hogyan menj be egy drogériába, ha elfogyott a szempillaspirálod.

Mert valljuk be, akkor még nem volt nálad egy méretes babakocsi, és nem feküdt benne egy síró kis manó, vagy nem ült benne valaki, aki szomjazik a világból áradó ingerekre és lépten-nyomon elkapja a sorok között közlekedve az összes árut, ami a keze ügyébe akad.

Míg eddig egyedül is megálltad a helyed a világban, addig most bizony olykor-olykor segítségre szorulsz. De ki tud segíteni neked? Nyilván az ember a közeli rokonokra tud támaszkodni: nagyszülőre, dédire, testvérre. De mi van akkor, ha a családod létszáma már megfogyatkozott, vagy éppen nem a közeledben élnek?

Akkor választanod kell egy olyan segítséget, akit nem születésed óta ismersz, és ez idáig nem volt az életed része. Amennyiben szerencsés vagy, és a létszám kerek, akkor sem biztos, hogy annyi segítség jut neked, mint ahogyan azt várnád, és előfordulhat, hogy “külső” segítségre lesz szükséged.

A mai világban már természetesnek számít egy kívülálló segítsége, egy szuperdadus, aki jelen tud lenni az életedben akkor is, ha Neked van szükséged rá, és nem csak akkor, amikor ő ráér. Hiszen a nagyszülők sem 0-24-es segítséget nyújtó szolgálat. Igen, valóban az elején, mikor megszületik a gyermeked, mindenki sürög forog körülöttetek, de szépen lassan mindenki visszatér a saját világába. Abba a világba, ahol nem számít, hogy valaki unokázna, mert még nem érte el a nyugdíj korhatárt. De az is lehet, hogy még a közelében sincs.

Ennek ellenére a nagyszülő boldogan segít, ám neki is van élete. Hiszen dolgozik és nem friss erejében küzd meg a főnökével, hanem már sokszor belefásultan és meguntan. A problémák Őt sem kerülik el.

Ha nyugdíjas a nagyszülő, akkor sem támaszkodhatsz rá minden pillanatban. Ő is szeretne találkozni a barátaival, utazgatni, szabadon élni. Hiszen most jutott hozzá ahhoz, hogy több mint 40 év után élvezze a munkája gyümölcsét és végre ne kelljen másoktól függenie. Pláne, hogy ha 65 éves kort is betöltötte, akkor már a buszért, sőt vonatért sem kell fizetnie, így pénztárca barát módon barangolhatja be az országot. Eljuthat olyan helyekre, ahol eddig még nem járt. Ő is szeretne főzni, bevásárolni, takarítani, hogy ha mentek hozzá, mindent meg tudjon adni neked és az unokájának, míg együtt vagytok.

De ne felejtsd el azt sem, hogy Ő már felnevelt egy, vagy több gyereket. Túl van azokon, amin Te még csak most mész keresztül. A nagyszülők már nem nevelni akarják az unokájukat, hanem kiélvezni azt az időt, amit játékkal tölthetnek a szemük fényével. De ők is fáradtabbak már, hiszen nem húsz vagy harminc évesek.

A nagyszülő boldogan segít…de nem szabad, hogy túl sok terhet pakolj rá.

Keress a családod mellé egy olyan kisegítő személyt, aki számodra és a picur számára is megfelel. Egy idő után ő is családtaggá fog válni. A jobb kezed lesz. Ehhez viszont az kell, hogy a te igényeidre szabva válaszd ki azt a személyt, akit azzal a bizalommal tüntetsz ki, hogy a családotok része legyen.

Aki felelősséggel tartozik a gyermeked iránt, aki szereti, aki a játszótársa és felvigyázója lesz egyaránt. Aki őrzi lépte-nyomát gyermekednek míg nem lehetsz a közelében, és épségben, boldogan, kiegyensúlyozottan adja vissza nap végén neked életed értelmét. Hogy hol találsz ilyen személyt? Mi segítünk neked, hiszen itt vagyunk mi, akik kiképzik neked azt a személyt, akire szükséged van.

Nem vagy egyedül!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com