Nemrég beszélgettünk arról, hogy amikor elkezdődött ez az egész karantén mizéria, akkor egy ideig egész más volt a levegő. Érezni lehetett, ahogy leállt minden, nem volt az a nagy nyüzsgés, meg zizgés. Én úgy képzeltem ezt el akkor, mint amikor kicsit eltűnik a feszültség, kisimulnak a ráncok, van egy szusszanásnyi szünet. Én magamon is ezt éreztem.

Telik az idő, x-edik hét van. Lehet érezni a zavart az „erőben.” Van bennünk feszültség, sok kérdés és bizonytalanság. Akár még harag, düh is. Ami érthető. Bennem is van.

Mihez fogunk kezdeni ezekkel? Mihez fogsz kezdeni velük?

Leírok néhány dolgot, amik talán hasznosak lehetnek. Pár gondolat, a pohár bor mellé.

A minap olvastam egy érdekes cikket. Dr. Máté Gábor magyar származású, kanadai pszichoterapeutával készítettek egy interjút. Szerinte talán sosem voltunk ennyire magányosak, mint most. Szükségünk lenne a fizikai közelségre, – az érintésre, és az ölelésre -, ami viszont most hiányzik. Ez gyakran feszültséget és szorongást szül, és a félelmeinket is dühként adhatjuk ki magunkból. ( A teljes cikket itt található: https://444.hu/2020/04/12/egyutt-meg-sosem-voltunk-ennyire-maganyosak )

Mindemellett azt gondolom, hogy össze is, és be is vagyunk zárva, ami szintén előhozhat belőlünk rengeteg frusztrációt. És mindez nemcsak a felnőttekre van hatással, hanem a gyerekekre is.

És akkor a stresszkezelésről pár szó.

Van egy nagyon fontos tudnivaló a stresszkezelési technikákkal kapcsolatban. Mégpedig az, hogy nem csak akkor kell elővenni azokat, és elkezdeni használni, amikor már „idegállapotba” kerültünk.

Emlékszel olyan helyzetre, mikor épp iszonyú stresszes voltál, és kaptad a tanácsokat, pl. hogy meditálj, engedd el, vagy ne is gondolj rá. Ne gondolj a rózsaszín elefántra! Sikerült?

A titok az, hogy ki kell próbálni mindenféle módszert, és amelyik neked a legjobban tetszik, vagy amelyiket a legjobbnak érzel, azt azokban a helyzetekben begyakorolni, amikor épp nem egy hosszú káromkodás monológ foglalja le az összes agyi kapacitásodat.

A lényeg: többféle dolgot kipróbálni, és begyakorolni azt, amelyik hozzád a legközelebb áll. Miért? Mert egyrészt te tudod, neked mi a jó, másrészt meg így biztosan eszedbe fog jutni. Hiszen te tanítottad meg rá magadat.

Rengeteg meditációs, relaxációs és légzés- és egyéb technikát lehet manapság találni. Fogunk ezekből nektek gyűjteni és egy válogatást összeállítani és elérhetővé tenni, a leírásukkal együtt.

Még egy gondolat. Van úgy, hogy dühösek és frusztráltak vagyunk. És igen, jól esik az a pohár bor is. Nincs is ezzel baj, szerintem. Nekem a kérdés inkább az, hogy ezek az érzések mennyire töltik ki az életemet, a mindennapjaimat, és vannak hatással rám, a velem és körülöttem élőkre.

Ezért is lehet jó, ha figyelünk magunkra, egymásra.

Addig is, közben is tudd:

Nem vagy egyedül!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com