Nem szeretjük a hétköznapokat. Általában nem. Mert rohanás van, meg munka meg „nincs időnk semmire”. Most időnk az van, na de nem mi döntöttünk róla, és arról sem dönthetünk, hogyan és hol szeretnénk azt eltölteni.

Igen, tudjuk, otthon kell maradni. Családdal, vagy család nélkül, kutyával, macskával, na és persze önmagunkkal. Ami nem mindig könnyű. Ilyen helyzetekre nincsenek mintáink és megoldási stratégiáink. Az elme meg csak pörög: olvasunk (össze mindenfélét), szakértünk (már mindent is tudunk a vírusról), és vásárolunk (mert azzal is csökkentjük a szorongásunkat, és az idő is telik, meg liszt is legyen azért).

De még mindig marad időnk. Képzeljük el, hogy már kitakarítottunk, rendet raktunk, a gyerekek is tanulnak maguktól, a kutya is volt kint, az ebéd is kész, már unjuk az összes hírportált, és a lépcső is tele van rakodva, meg még a hűtő is.

Az elme még mindig pörög. Mit, mikor, hogyan, miért és meddig? – kérdezed. Ekkor megállhatsz pillanatra, és megnézheted, hogy is vagy te a világgal, a családoddal, önmagaddal.

Mi segíthet ebben?

1.) A mesék. Nem, nem a TV-ben látható mesékre gondolok. Hanem, amiket olvasni lehet. Tudod, mesekönyvből. Igen, magadnak. Előveheted a gyerekkori kedvenceidet. Majd a magyar népmeséket, majd más népek meséit. Megfigyelheted, hogyan hatnak rád. Milyen emlékek jutnak eszedbe? Milyen érzéseket keltenek?

Plusz egy tipp: Nem, nem kell elemezni magad, és a meséket sem. Csak engedd, hogy elérjenek hozzád!

2.) Rajzolhatsz és festhetsz is. Igen, te. Nem, nem kell művésznek lenned hozzá. Hogy mit fess? Mondjuk az aktuális hangulatodat.

Plusz egy tipp: Mártsd bele vízbe a rajzlapot, használj vízfestéket és engedd, hogy szétfolyjon a lapon! A lényeg nem a szépségen és a rajzkészségen van, hanem az élvezeten.

3.) Írhatsz naplót. Mondjuk elképzeled, hogy egy szigeten vagy a családoddal, vagy csak egyedül, és naplózod az aznapi eseményeket. Ha legalább egy hétig írod, ígérem utána már várni fogod a pillanatot, hogy írhass.

Plusz egy tipp: Próbálj meg néha zseblámpa, vagy kislámpa fényénél írni, a hangulat kedvéért!

4.) Amennyiben nincs, nem volt, lehet most „én-időd.” Amolyan igazi. Amikor azt csinálod, amit szeretnél. Olvasás, jóga, fürdés, vagy amit szeretnél. Egy kis idő magadra, megszakítás nélkül.

Plusz egy tipp: Minden nap fél órára függeszd fel az anya, feleség, barát, barátnő funkciót, és léptesd lééletbe az „úgy vagyok magammal, ahogy én szeretnék” funkciót! 

5.) Tanulhatsz valami újat. Mondjuk, ami mindig is érdekelt. Ruhát varrni, vagy “jobb agyféltekésen” rajzolni, űrkomppal landolni (komolyan van ilyen). Manapság már mindenre is kitalálnak online tanfolyamokat, képzéseket, bemutatókat.

Plusz egy tipp: Képezd át magad, vagy indulj el egy új úton, vagy folytasd máshogy a régit!

A lépéseket neked kell megtenned, de ne feledd, az úton sosem vagy egyedül!

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com